​Som skyggevejleder kan jeg hjælpe dig til selvforståelse

Som en del af min coaching tilbyder jeg samtaler som skyggevejleder. Skyggevejledning er en form for terapi, der kan hjælpe dig til at forstå dig selv bedre, acceptere dine gode såvel som dårlige sider og i sidste ende leve et mere harmonisk liv.

Jeg har samtaler som skyggevejleder med kunder fra hele Fyn, herunder Odense, Højby og Årslev. Her på siden kan du læse mere om, hvad skyggevejledning går ud på.

Hvad er skyggevejledning?

I skyggevejledning arbejder vi med vores såkaldte skyggesider, eller blot skygger. Skygger er de sider af dig selv, du ikke kan forlige dig med, som du dækker over, så andre ikke ser dem. En skygge er en egenskab eller et karaktertræk, du bevidst eller ubevidst gemmer væk. Skygger har ofte grobund i dårlig samvittighed, skyld- og skamfølelse, som er opstået allerede i barndommen. Det kan f.eks. være på grund af kritik. Der findes både mørke og lyse skygger.

Første trin i min vejledning er at identificere dine skygger. En måde at finde sine skygger på, er ved at se nærmere på, hvilke ting ved andre mennesker du reagerer stærkt på. Det er med sikkerhed nemt for dig at finde fem ting ved andre, som går dig på nerverne.

Det kan eksempelvis være ting:

 • Du bliver provokeret af
 • Peger fingre ad
 • Bliver pinligt berørt over
 • Bagtaler
 • Får mindreværdsfølelse af
 • Bliver misundelig på

​Vi kigger på disse reaktioner, fordi du ofte reagerer stærkt overfor noget, fordi det minder dig om en adfærd, du selv har lært, er uacceptabel og derfor undertrykker hos dig selv. Det vidner om en forsvarsmekanisme, du har opbygget for at beskytte dig selv.

Hvordan finder jeg mine lyse skygger?

Der findes både lyse og mørke skygger; de mørke er dem, jeg allerede har omtalt som de sider af dig selv, du ikke bryder dig om – og det, du ikke bryder dig om i andre. Lyse skygger derimod er de positive sider, du ser i andre og måske beundrer eller ser op til.

Vi leder efter de lyse skygger ved både at mærke indad og kigge opad – hvad er det for en side, du længes efter at have adgang til? Hvem eller hvad er det, du savner at være, som du måske var engang? Når du mærker efter i dit hjerte, vil du måske kunne føle ting som: den dybeste personlige længsel, det at turde elske, være modig, være nærværende, være smuk og lidt for meget, være ambitiøs, glad og lade dig selv komme først.

Det handler om at stille de rigtige spørgsmål. F.eks. kan det være spørgsmål som: Hvad drømmer jeg om at blive? Hvordan drømmer jeg om at være? Hvad misunder jeg, at andre kan eller gør?

Det er spørgsmål, du kan stille dig selv, men det er også ud fra disse spørgsmål, jeg arbejder som skyggevejleder, når jeg sidder overfor dig (eller over skærmen).

Arbejde med lyse og mørke skygger

Hvordan kan det være, at de mørke skygger opstår? Vi fødes nøgne og uden skygger. Skyggerne kommer til i løbet af vores barndom. Det er bl.a. gennem kritik og formaninger, såsom: Du skulle skamme dig, fy!, nej!, blev der sagt, sid stille, kan du opføre dig ordentligt – og til værre tilfælde som drillerier og nedværdigende kommentarer.

I løbet af barndommen lærer vi at undertrykke alt det ”forbudte” – altså alt det, vi formanes om og kritiseres for. Vi skaber en maske, som stemmer overens med det, omverdenen forventer og accepterer. For at blive i fællesskabet og modtage kærlighed, tilpasser vi vores personlighed.

Det kan være gennem situationer som: dine forældre beder dig om ikke at være egoistisk, i børnehaven beder de dig om ikke at larme så meget, stemningen hos dine bedsteforældre blev kølig, hvis du svarede igen, du blev smidt i seng, hvis du viste dine følelser ved at græde.

Hvordan arbejder vi med mørke skygger?

I mit arbejde som skyggevejleder er det vigtigt for mig at understrege, at de mørke skygger blot er sider eller egenskaber, vi har lært, er forkerte eller negative. De kan alle sammen vendes til styrker, til noget positivt og til stærke egenskaber ved din personlighed.

Akkurat som når vi skal finde de lyse skygger, handler det om at stille spørgsmål. Det kan f.eks. være: Hvad blev opfattet negativt eller set ned på i din familie – eller i dine omgivelser – i din barndom? Ud fra disse indledende spørgsmål finder vi alle perspektiverne på de sider, du ikke kan lide ved dig selv.

10 veje til at finde din skygge

Du kan kigge på disse 10 ting, hvis du vil på jagt efter dine egne skygger/skyggesider:

 1. Når du sladrer om andre, peger det i retning af dine egne skygger
 2. Det, du misunder hos andre, peger på dine skygger
 3. Det, du/man ikke ”må” være, ikke ”må” gøre, eller det, du hader, at andre gør
 4. De ting, du ikke ønsker, at andre skal vide om dig, som er forbundet med skam og skyld
 5. De ting, du skammer dig over, og som du skammer dig over, at andre gør
 6. Alle dem, du synes er pinlige, og ikke vil sammenlignes med
 7. Dit fulde jeg: Skygger kommer ofte op til overfladen, når alkoholen har løsnet op for hæmningerne
 8. Hvordan har du det, når du beder om feedback fra andre?
 9. Dine drømme: Drømme er vores skjulte liv, og her gemmer skyggerne sig. Vi drømmer, fordi vi ikke kan lide den tilværelse, vi er i, så vi konstruerer et drømmescenarie, frem for at integrere vores lyse skygger med vores mørke
 10. Dine lyse skygger kan findes hos de personer, du beundrer – dine idoler, f.eks.

Hvorfor er arbejdet med skygger vigtigt?

Mange mennesker opsøger en skyggevejleder (eller coach, psykolog, terapeut – m.v.), fordi de ikke føler, deres liv er harmonisk. De kan være påvirkede af stress, angst, depression eller blot en konfliktpræget hverdag, dårligt selvværd og lignende. Det er måske også derfor, du læser med her.

Forestil dig, at du er i en svømmehal, og du skal forsøge at holde en masse badebolde under vandet – samtidig med, at du holder dig selv oppe. Det kræver rigtig mange kræfter, ikke sandt? Badeboldene er de mørke skygger, som du forsøger at holde væk fra andres øjne, som du vil holde ”nede”. Det kræver enormt meget energi at holde bolde nedenunder vand – og jo længere ned under overfladen, du får presset dem, jo mere kraft får de på, hvis de slipper ud af dit greb og suser mod overfladen.

Og selvfølgelig kommer du til at slippe dit greb en gang imellem: når du er træt, når du er fuld (og hæmningerne som bekendt er sluppet), eller hvis du på en anden måde mister besindelsen eller kontrollen. Det er ikke altid en god oplevelse, når skyggerne kommer op til overfladen og hilser på, for det er ikke altid en rar oplevelse at møde sine ”uacceptable” sider. Som oftest medfølger en god portion skam og mindreværdsfølelse.

Hvordan hjælper en skyggevejleder?

Med skyggevejledning bliver du bevidst om den måde, du forholder dig til dig selv og andre på. Du lærer at forstå, hvorfor du reagerer, som du gør. Du får en forståelse af, hvordan dine skygge er opstået og en dybere, grundlæggende kontakt med den, du er. Det giver dig et helt nyt fundament til at stå ved og acceptere dig selv. Denne indsigt giver dig retning, mod til at handle og til at gå efter dine drømme.

Med skyggevejledning kan du:

 • Ændre selvdestruktive mønstre og overbevisninger
 • Vende din svaghed til en styrke
 • Forandre din dynamik og relation til andre mennesker
 • Få en ny tankegang, der ændrer dine følelser
 • Få større selvtillid og mod til at stå ved dig selv
 • Få mod til at handle og gå efter dine drømme
 • Blive gladere, friere og mere fredfyldt

Kontakt mig – lad mig blive din skyggevejleder

Er tiden inde til en livsstilsændring? Til gladere tanker, en harmonisk hverdag og højere selvværd? Jeg er altid klar på telefon eller e-mail, hvis du har spørgsmål til mit arbejde, både hvis det drejer sig om massage, coaching eller skyggevejledning. Du er altid velkommen til at kontkate mig.

Du kan ringe på telefon 52 30 36 07, sende en besked til e-mail: lenedgh@gmail.com eller booke en tid online her. Du kan også skrive til mig via kontaktformularen.

Du kan booke din tid online

Ring til mig på telefon: 52 30 36 07, send en besked til e-mail: lenedgh@gmail.com eller book online. Du kan også skrive til mig via kontaktformularen.​

Aflysning af tid skal ske senest 6 timer før, ellers betales der 50% af behandlingen.
Ved udeblivelse uden aflysning af tid, betales det fulde beløb for behandlingen.

Bestil tid online eller kontakt mig

Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har nogle spørgsmål omkring behandlingen, eller hvis du kunne tænke dig at bestille en tid. Det kan du enten gøre ved at ringe til mig på telefon 52 30 36 07 eller ved at skrive til min e-mail lenedgh@gmail.com. Ønsker du at booke en tid hos mig, så du kan slippe af med dine smerter i benene, så kan du med fordel også vælge at gøre det via mit online bookingsystem.

mig

​​Lene Dahl Christiansen

Lene Dahl Christiansen 

Ejer af De Gode Hænder

 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Om klinikken

Mit navn er Lene Dahl Christiansen  – jeg er født i april 1968, og har 3 børn, gift med Lau Christiansen som er tømrermester i Fynsk Håndværk.

Jeg blev uddannet Social- og sundhedshjælper i 1992 og har arbejdet med mennesker lige siden. Jeg er uddannet massør og har taget en uddannelse inden for coach og skyggevejleder.

​Følg med på

Se vores behandlinger

Jeg tilbyder bl.a. fysiologisk massage og almindelig massage for kunder i Odense, Årslev og på resten af Fyn:

De Gode Hænder​

Overvejen 69, 5792 Årslev

- Find vej med Google Maps

CVR: 37111481​

Telefon: 52 30 36 07

E-mail: lenedgh@gmail.com